JIVE-A-RAMA VOL. 4 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook
 

De bebop-geschiedenis hebben we hier elders al voor u verteld en we gaan nu hetzelfde doen voor het ‘jive’-muziekgenre. Van de films uit de oude doos herinnert u zich ongetwijfeld de grote zalen vol met dansende en swingende heren in tuxedo’s en dames met breed uitzwaaiende hoepelrokken. De dansstijl ‘jive’ kwam er in het begin van de jaren ’30 van vorige eeuw onder invloed van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten. De naam ‘jive’ is een uitvinding van de beroemde jazz-orkestleider en zanger Cab Calloway en het op Latin-dansen geïnspireerde ‘jive’-genre was het antwoord van de zwarte bevolking op het veel stijvere ‘ballroom dancing’-genre dat vooral door blanken werd gepractiseerd.

Toen dit dansgenre ook ingang begon te vinden op het Europese continent werd hier de benaming aangepast naar ‘boogie-woogie’ en ‘swing boogie’. Door de blanken werd ‘jive’ bestempeld als een nogal vulgaire dans maar enkele decennia later werd de ‘jive’ een officiële Latin-dance bij ballroom-danswedstrijden. De muziek die werd gebruikt om op te ‘jiven’ is aanstekelijk en dat kunt u nu zelf ook weer vaststellen op het vierde volume van de door retro-platenlabel ‘Atomicat Records’ uitgebrachte reeks verzamelplaten onder de naam “Jive-A-Rama”.

We krijgen op dit vierde album in deze serie opnieuw dertig uptempo dansnummers uit de jaren 1956 tot 1963 te horen en we dagen u graag uit om gedurende die hele afspeeltijd de swingende ‘jive’ te blijven dansen. U kunt dit al beginnen te doen op de twee liedjes die we aan deze recensie op de audiovideo’s hebben toegevoegd: eerst hoort u de song “Friction” door ‘The Five Stars’ uit 1958 en daarna zingt Gene McDaniels zijn liedje “You Can Have Her” uit 1962. Als dat al behoorlijk goed gelukt is, dan kunnen we de aanschaf van deze verzamelplaat aanbevelen zodat u verder kan blijven dansen en swingen op de resterende 28 ‘jive’-nummers op dit album.

(valsam)